Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Rust

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Rust

De kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Rust te Kleine Brogel, is beschermd als monument.

De langgestrekte hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Op 14 augustus gaat een processie uit, waarbij buiten aan de voorgevel kaarsjes worden gebrand. Het mobilair bestaat uit een gekleed Onze-Lieve-Vrouwebeeld en een deels in marmerimitatie beschilderd houten (neo)barok altaar. Al deze elementen wijzen op een sinds 1858 levendige volksdevotie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw-van-Rust.

historische waarde

De op de voormalige dorpsdries gelegen, op gemeentegrond opgetrokken Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Rust wordt ook Zavelkapel genoemd en in de volksmond Esserskapel, naar de familie Essers die het bedehuisje in 1858 liet bouwen vóór de toenmalige, in 1774 opgerichte en in 1966 gesloopte pastorie.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Traditionele elementen bij dit bakstenen bedehuis zijn de bepleistering van de voorgevel met imitatievoegen en hoekbanden, de rondboogdeur met behouden traliewerk en ijzerbeslag, de spitsboogvensters, de aflijnende overhoekse muizentand, de driezijdige sluiting met ritmerende lisenen, de leien bedaking in de vorm van een zadeldak met aandak, schouder- en topstukken, dakruitertje en bekronend smeedijzeren kruis.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Zavelstraat (Peer)
Zuidwest-noordoost georiënteerd bakstenen bedehuis met zeszijdig dakruitertje en bekronend smeedijzeren kruis, gebouwd in 1858.