Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel de Donnéa: omgeving met moestuin, boomgaard en bospark

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel de Donnéa en hoeve met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van het 19de-eeuwse kasteel de Donnéa met moestuin, boomgaarden en bospark.
Het kasteel zelf en een familiekapel in het zuiden van het kasteelpark behoren niet tot deze bescherming, maar zijn apart beschermd als monument.

Waarden

De omgeving van kasteel de Donnéa, moestuin, boomgaard en bospark, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Kasteel en hoeve zijn uitgerust met een omhaagde moestuin, boomgaard en bospark, die integraal deel uitmaken van het kasteeldomein en een typisch onderdeel vormen van een belangrijke plattelandsresidentie. Het park telt een groot aantal bomen, waaronder een eerder zeldzame Virginiaanse tulpenboom. Er is niet echt sprake van een axiale padenaanleg, hoewel er wel een weggetje voorzien is dat lijnrecht naar de dorpskerk leidt. Op het domein is omstreeks 1893 daarenboven een kleine bakstenen devotiekapel opgericht, de zogenaamde Sint-Antoniuskapel, oorspronkelijk privé, maar later ook voor publiek gebruik. Het gehele complex vormt een belangrijk beeldbepalend ensemble aan de rand van het dorp.

Park van het Kasteel de Donnea

Tongersesteenweg 196 (Kortessem)
Al in 1841 genoteerde lusttuin van circa 1 hectare, nu een parkje in landschappelijke stijl uit het einde van de 19de eeuw, gelegen achter en naast het uit de jaren 1830 daterend, goed bewaarde herenhuis met erekoer, dienstgebouwen en hekken uit dezelfde periode.