Vakantiewoning met visvijver

Beschrijving

De vakantiewoning van de voormalige burgemeester van Kleine-Brogel, Peter Joseph Voets (1876-1971) is met de bijhorende visvijver, beschermd als monument.

Waarden

Het U-vormig buitenverblijf en visvijver zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Dit voormalig buitenverblijf van burgemeester Voets geeft ons een goed idee van de configuratie van een buitenverblijf in een landelijk kader bij het begin van de twintigste eeuw. De bijbehorende visvijver vertelt iets over het ‘idyllische’ plattelandsleven, zoals ervaren door de burgerij in die jaren.

historische waarde

De woning werd door voormalig burgemeester van Kleine-Brogel, Peter Joseph Voets (1876-1971), in 1917 opgetrokken.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het van meidoornhagen en gekasseide stoepen voorzien buitenverblijf heeft een typisch geknikt zadeldak. De cementsteenbouw op gecementeerde plint wordt verlevendigd met versieringen bestaande uit bakstenen muurbanden, omlijstingen en ruitversieringen, aflijnende getrapte fries, geprofileerde lisenen, paneelwerk onder de fries en spiegels op de borstweringen. Een extra meerwaarde vormt het grotendeels bewaarde houtwerk. De dienstgebouwen onder zadeldaken zijn deels analoog opgevat, deels van latere datum.

Buitenverblijf van burgemeester Peter Joseph Voets met visvijver

Dommellaan 49 (Peer)
Alleenstaand U-vormig gebouw uit 1917 met aan de overzijde van de straat een visvijver; gevels verlevendigd met bakstenen muurbanden, boogruggen en ruitversieringen, alsook met aflijnende getrapte fries.