Kasteel De Geuzentempel en park

De bescherming als monument betreft het kasteel De Geuzentempel en het bijhorende park.
Dit kasteel werd in 1849 gebouwd door Gustavius van Weddingen en zijn moeder en in 1873 werd het verbouwd tot de huidige toestand. Het is een typisch midden-19de-eeuws kasteelgoed, met neoklassieke karakteristieken.

Waarden

Kasteel De Geuzentempel en park zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Kasteel De Geuzentempel werd omstreeks 1849 opgetrokken op voorheen onbebouwd terrein aan de nieuwe Steenweg van Hasselt naar Sint-Truiden. Het kasteel is een typische getuige van contemporaine dorpsontwikkeling en behield nog grotendeels de oorspronkelijke zuiver neoclassicistische trekken, als complex in baksteen, wit bepleisterd met schijnvoegen, rondboognissen en blinde oculi, de paramenten symmetrisch voorzien van rechthoekige, rondbogige en waaiervonnige muuropeningen, het geheel onder schilddaken, waaraan rond 1856 de twee aan de stijl aangepaste, zijwaartse uitbouwen, toen nog onder plat dak, werden toegevoegd. De verbouwingen van rond 1873, toen een toren werd toegevoegd en de zijgebouwen van daken werden voorzien, zijn gemakkelijk van de oorspronkelijke kern te onderscheiden.

historische waarde

in casu tuinkunsthistorische waarde: Bij het kasteel hoort vanouds een eenvoudig park, als logische en typische extensie van de bebouwing en uitgerust met een dienstgebouw en ommuurde moestuin. De oorspronkelijke parkaanleg bleef onder versoberde vorm (zonder wandelpaden) bewaard.

sociaal-culturele waarde

Kasteel en park - gezamenlijk een als parkzone ingekleurd perceel - vormen een oorspronkelijk en esthetisch waardevol richtpunt aan de Steenweg, waar de landelijke karakteristieken van de gemeente door lintbebouwing steeds meer aan het zicht worden onttrokken.

Kasteeltje De Geuzentempel

Steenweg 142 (Alken)
Kasteeltje uit het derde kwart van de 19de eeuw, gelegen in een park in landschapsstijl.

Park van het kasteeltje de Geuzentempel

Parkje in landschappelijke stijl van het eenvoudige type, uit de tweede helft van de 19de eeuw, aangelegd bij een in 1873 uitgebreid classicistisch huis uit 1849.