Knipscheerkapel

Vakwerkkapellen

De Knipscheerkapel is beschermd als monument.

Waarden

De knipscheerkapel (vakwerk) en omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

historische, in casu architectuurhistorische en volkskundige waarde:
De kapel, toegewijd aan Sint-Aldegondis, dateert van omstreeks 1766 (zie ankerbalk) en zou zijn gebouwd door een zekere Noelanders. Het gebouw vormt de kern van het historische gehucht 'Greypecom' of 'Knipscheer' en is opgetrokken in vakwerk, te midden van uitgestrekt landbouwland, op een functioneel aansluitend en traditioneel driehoekig terrein aan een kruispunt van wegen (in casu de Knipscheerstraat en een oude voetweg naar Alken-Dorp).

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als vakwerkconstructie is de kapel een zeldzaam geworden getuige van een oeroude bouwtraditie, waarvan de bewaarde voorbeelden aan een steeds sneller tempo uit het straatbeeld verdwijnen, en zeker de voorbeelden waarbij de techniek in de religieuze architectuur werd toegepast. Als wegkapel is het heiligdom daarbij representatief voor pittoreske en op feodale traditie geënte landelijke gebruiken.

Knipscheerkapel

Knipscheerstraat (Alken)
Kleine, vierkante kapel van één travee in stijl- en regelwerk , met mogelijk recente vullingen, op de ankerbalk gedateerd 1766.