Mergelwoning met dienstgebouw

Mergelwoningen, schuur, mergelwand, torentje en omheiningsmuur en mergelkern van Neercanne

De mergelwoning met aanleunend dienstgebouw te Kanne, is beschermd als monument.

Waarden

De mergelwoning met dienstgebouw in mergel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De panden zijn 19de-eeuwse, één- en tweelagige panden van het enkel- of dubbelhuistype onder zadeldak, waarvan sommige met oudere kern, alle geheel of gedeeltelijk gebouwd in de voor de gemeente Riemst-Kanne karakteristieke kalkzandsteen mergel, herkomstig uit de plaatselijke steengroeven van Kanne en van de omniddellijke omgeving. De gebouwen zijn meestal gewit of gekaleid met kalkmelk. Dit gebeurde uit bouwfysische (om het mergelsteenoppervlak te beschennen) en uit esthetische overwegingen. In elk geval bepalen deze mergelwoningen de eigen identiteit en het typisch karakter van dit 'witte mergeldorp'.

Kleine Molenstraat 6 (Riemst)
Woonhuis met aanleunend dienstgebouw, beide van witgekalkte mergelsteen, door een gevelsteen gedateerd J:S 1602.