Vakwerkgebouwen met omgevingen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de dorpswoning met inbegrip van de voortuin en achterliggende moestuin.

Waarden

De dorpswoning en omgeving is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Het gebouw werd opgetrokken omstreeks 1887, is als gave vakwerkconstructie op zich representatief voor een eeuwenoude bouwtraditie, waarvan in de streek vele voorbeelden bewaard bleven in een unieke densiteit, die echter hoe langer hoe meer wordt aangetast door sloop- en bouwactiviteiten, waarvan de impact het duidelijkst is in het Alkense Dorpscentrum, dat eertijds als vakwerkkem kon worden beschouwd, maar waarin het hier betreffende gebouw al één van de enig overblijvende vakwerkpanden kan worden geciteerd.

Ridderstraat 7 (Alken)
Dorpswoning op een hoekpand met kleine voortuin. Alleenstaand enkelhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vijf traveeën en een bouwlaag onder zadeldak met schild aan de linkerzijde.