Burgerhuizen ontworpen door J. Martin

Interbellumwoningen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de twee identieke, aansluitende burgerhuizen, in spiegelbeeldschema, gebouwd circa 1935, naar ontwerp van architect J. Martin uit Lanklaar.

Waarden

De woningen uit het interbellum zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Dorpstraat 41 en 43 zijn typerende woningen voor de tijd waarin ze ontstonden, met name het interbellum (circa 1935), in een stijl die Art Deco vermengd met cottage-invloeden. Naast het feit dat woningen uit het interbellum, die de eigentijdse stijlstromingen volgen, zeldzaam zijn in Limburg, komt hier nog de waarde bij van de hoge stijlkwaliteit, wat in de provincie eerder uitzonderlijk mag genoemd worden, en de gave toestand van bewaring, uitwendig zowel als inwendig, tot in de details (houtwerk, glas-in-lood).

Twee identieke burgerhuizen in spiegelbeeldschema

Dorpsstraat 41-43 (Dilsen-Stokkem)
Alleenstaande burgerhuizen van circa 1935, naar ontwerp van architect J. Martin, met art-deco- en cottagestijl-invloeden.