Woning Reynders

Woning Reynders en ommuurde tuin van verdwenen pastorie

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de woning van de familie Reynders uit de eerste helft van de 18de eeuw in Maasstijl.

Huis Reynders is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De woning is sterk verweven met de geschiedenis van de gemeente: het was het huis van de bekende familie Reynders, die gedurende meer dan een eeuw de kapiteins leverde voor de schuttersgilde, en later de eerste burgemeester.
Bovendien is het huis verbonden met één van de meest dramatische momenten uit de geschiedenis van Ophoven-Geistingen, met name het optreden van de z.g. Bokkenrijdersbendes op het einde van de 18de eeuwen de daar op volgende, buitensporige repressies.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het huis Reynders is een indrukwekkende, gaaf bewaarde woning uit de eerste helft van de 18de eeuw, opgetrokken in de late Maasstijl, typisch voor deze periode. Het gebruik van houten kozijnen is een regionale, Kempisch-Maaslandse variant van de voor de Maasstijl gebruikelijke kalkstenen vensteromlijstingen. Gaaf bewaarde, burgerlijke gebouwen uit deze periode zijn zowel in de Kempen als in het Maasland zeer zeldzaam.

Huis Reynders

Maasstraat 14 (Kinrooi)
L-vormig gebouw in Maasstijl, met het woonhuis aan straatzijde; de haakse vleugel tegen de achtergevel is het dienstgebouw. Qua stijl dateert dit huis in ieder geval uit de eerste helft van de 18de eeuw.