Parochiekerk Sint-Martinus: kerkhof

Burchtsite Kessenich met grafkapel Michiels, parochiekerk Sint-Martinus en grafstenen

Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk met grafstenen en grafkruisen uit de 17de eeuw.

Op het kerkhof rond de Sint-Martinuskerk staan de verweerde kalkstenen grafsteen van Guido van Malsen (†1618), heer van Kessenich en zijn vrouw Joanna van Kessenich (†1636 of 1637) met twee wapenschilden en zestien kwartieren, op het moment van de bescherming onleesbaar, ingemetseld in een recente constructie. Er is ook een hardstenen grafkruis van Hobricht van Lind (†1678) en zijn vrouw Neelken Leurs (†1694), Dirck Houben (†1679) en Ian Houben (†1698) aanwezig, bewoners van het Houbenhuis of Herenhuis aan de Maas.

Bibliografie

• Beschermingsdossier DL002360, Kessenich burchtsite en kerk (S.n., 2004, digitaal dossier)

Waarden

Het kerkhof van de Sint-Martinuskerk met grafsteen van Malsen en grafkruis Houben is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De grafstenen op het kerkhof illustreren episoden uit de geschiedenis van het dorp. Beide dateren uit de 17de eeuw. De grafsteen van Guido van Malsen (†1618) en zijn vrouw Joanna van Kessenich (†1636 of 37) is een zeldzame herinnering aan de heren van Kessenich. Het grafkruis van Hobricht van Lind (†1678), Neelken Leurs (†1694), Dirk Houben (†1679) en lan Houben (†1698) spreekt van een andere sociale klasse, maar is even nauw verbonden met de geschiedenis van Kessenich, aangezien het hier gaat om de bewoners van het bekende Houbenhof of Herenhuis, de schippersherberg aan de Maas.

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat (Kinrooi)
De Sint-Martinusparochie is zeer oud. Men vermoedt dat ze samen met Thorn en Neeritter één grote, primitieve parochie vormde. Hoewel de kerk op de voorburcht van de burcht van Kessenich staat, was ze waarschijnlijk ouder dan de burcht en ontstond dus niet als castrale kerk. Omheen de kerk ligt het kerkhof.