Oorlogsmonument ontworpen door Juul Reynaert

Oorlogsmonument

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen van de Eerste Wereldoorlog, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

In 1922-1923 door beeldhouwer Jules Reynaerts (1884-1959) ontworpen en vervaardigd oorlogsgedenkteken, opgevat als een met bronzen vleugels bekroonde pseudo-obelisk, kwaliteitsvol en in een eigentijdse vormentaal uitgewerkt met in reliëf een treurende vrouw, een soldatengraf en het wapen van Diegem als symbool voor overwinning, verlies, opoffering en vaderland.

Monument voor de gesneuvelden

Corneel De Ceusterstraat (Machelen)
Oorlogsgedenkteken uitgewerkt als een pseudo-obelisk, van de hand van Juul Reynaert, inhuldiging in 1923 en ingeplant in trapeziumvormig plein omzoomd door een muurtje met smeedijzeren hekwerk.