Burchtsite Kessenich: grafkapel familie Michiels

Burchtsite Kessenich met grafkapel Michiels, parochiekerk Sint-Martinus en grafstenen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de neogotische grafkapel van de familie Michiels van Kessenich, in 1899 gebouwd op de genivelleerde resten van de eveneens als monument beschermde burcht van Kessenich.

Waarden

De grafkapel Michiels op de burchtsite is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De grafkapel van de barons Michiels van Kessenich vormt de visuele getuigenis van de overgang van het ancien régime naar de moderne tijd. Na de onthoofding van de laatste vrouwe van Kessenich te Parijs in 1794, komen de nieuwe machthebbers, de rijke burgerij, in casu advocaat Michiels uit Roermond, de plaats innemen van de oude adel, en nemen haar prerogatieven over. In Kessenich is de symboliek zeer sprekend: de nieuwe grafkapel wordt in 1899 gebouwd als een nieuwe toren boven op de ruïnes van de oude burcht. Ook architectuurhistorisch is de kapel waardevol als een verzorgd, neogotisch gebouwtje.

Grafkapel van de familie Michiels van Kessenich

Kerkstraat (Kinrooi)
Grafkapel van de familie baron Michiels van Kessenich. Gebouwd in 1899 op de genivelleerde resten van de burcht van Kessenich. Vierkante kapel van één travee onder tentdak.