Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, gelegen op de hoek van de Arnold-Sauwenlaan met de Kapelstraat.

Waarden

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Monumentale herinnering aan het voormalig penitentenklooster van Stokkem, gesticht in 1642 en in 1798 verkocht en behalve de kerk onmiddellijk afgebroken. Het kerkje bleef staan, maar verdween na de brand in 1811.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Gebouwd in 1818, op de plaats van een andere kapel, naar het model en met de materialen van de oorspronkelijke kerk. Rechthoekig grondpland met driezijdige koorsluiting; maaslandse krulgevel met rondboogportaal. Bepleisterd interieur met neo-classicistisch portiekaltaar met terracotta beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind (16de-17de eeuw).

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Arnold-Sauwenlaan 53 (Dilsen-Stokkem)
De kapel werd opgetrokken naar het voorbeeld en met de materialen van de kerk van het oude penitentenklooster, verwoest in de brand van 1811.