Hoeve in L-vorm

Vakwerkgebouwen met omgevingen

De hoeve in L-vorm is beschermd als monument.

Waarden

De L-vormige hoeve en erf zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

In de hoeve worden twee bouwfasen vertegenwoordigd: een oorspronkelijk volume van omstreeks 1913 en een achterbouw van rond 1960. Het oorspronkelijke volume is als vakwerkconstructie (met bolkozijnen) representatief voor een eeuwenoude bouwtraditie, die blijkens het bouwjaar nog tot in de 20ste eeuw werd toegepast, en waarvan in de streek vele voorbeelden bewaard bleven, in een unieke densiteit, die echter hoe langer hoe meer wordt aangetast door sloop- en bouwactiviteiten.
Als hoeve van het eenvoudige type, met herkenbare en typische onderdelen, een traditionele structuur (zie opkamer in het woonhuis) en als vakwerkconstructie in een ruimer lokaal bestand van vakwerkconstructies, is het gebouw tot slot representatief voor de aloude dorpse omvang, samenstelling en samenhang.

Hoeve in L-vorm

Klameerstraat 20 (Alken)