Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Semi-gesloten hoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Semi-gesloten vakwerkhoeve met erf, bakhuis en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de onmiddellijke omgeving van de hoeve. De als monument beschermde hoeve maakt geen deel uit van het dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de vakwerkhoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De onmiddellijke omgeving van de hoeve is historisch onbebouwd en sluit als dusdanig functioneel aan bij de hoeve, als semi-particulier agrarisch overgangsgebied naar de landerijen. Links naast het terrein bleef trouwens nog de aanzet van een systeem van veldwegjes bewaard, mogelijks ontstaan in functie van de bebouwing. De samenhang tussen hoeve en omgeving draagt als dusdanig bij tot de historische en functionele beeldvorming van de hoeve als autonoom geheel en als typerend onderdeel van het gehucht Hemelsveld, dat grotendeels verloren ging door de moderne dorpsontwikkeling. De eenheid tussen de hoeve en het flankerende landbouwland is tot slot ook van een sterke beeldbepalende waarde.

Semi-gesloten hoeve

Hemelsveldstraat 72 (Alken)