Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Semi-gesloten hoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Semi-gesloten hoeve, erf en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de onmiddellijke omgeving van de hoeve. De als monument beschermde hoeve maakt geen deel uit van het dorpsgezicht.

Waarden

De landelijke omgeving van de vakwerkhoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De inplanting is historisch, langsheen de Oude Baan, die voor de aanleg van de Steenweg een belangrijker verbindingsfunctie moet hebben vervuld. De bebouwing in de zone is vanouds weinig dens, wat ook samenhangt met de oorspronkelijke functionaliteit van de gebouwen en hun verhouding met de omgeving, alsook met de fysische karakteristieken van het terrein en de mate van ontsluiting. De eenheid tussen gebouwen terrein dient derhalve te worden gerespecteerd, te meer daar het de enige locatie betreft langsheen de Oude Baan waar relatief gave bouwsubstantie met dito context wordt gecombineerd. Bovendien ligt het ensemble op een straathoek, waardoor de beeldbepalende waarde uitgesproken is.

Semi-gesloten hoeve

Oude Baan 87 (Alken)