Stoombierbrouwerij Sint-Jozef

Beschermd monument van tot heden (voorlopige opheffing)

voorlopige opheffingsbesluiten: 01-02-2024  ID: 15259

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de voormalige stoombierbrouwerij Sint-Jozef, gegroeid uit het oude Paenhuys.

Op 1 februari 2024 werd de bescherming als monument van de stoombierbrouwerij Sint-Jozef voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. Door de verkaveling van de brouwerijsite en de realisatie van een woonproject in de brouwerijgebouwen zijn de erfgoedwaarden, in het bijzonder de historische en industrieel-archeologische waarde, niet langer voldoende voor een bescherming op Vlaams niveau.

Waarden

De voormalige stoombierbrouwerij Sint-Jozef is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het gebouw is het oude Paenhuys van Oud-Dilsen, reeds vermeld in het begin van de 17de eeuw. Het behield zijn oude kern uit de 18de eeuw, wat blijkt uit de bewaarde jaarankers. Het is daarom een onmisbaar element in het historische dorpsbeeld.

industrieel-archeologische waarde

gegroeid uit het oude Paenhuys bleef het gebouw een brouwerij die artisanaal werkte tot eind 19de - begin 20ste eeuw, toen het door Arthur Borgerhoff tot stoombierbrouwerij Sint-Jozef werd omgevormd. Het gebouw heeft dus een geschiedenis als brouwerij die opklimt tot het begin van de 17de eeuw. De grote bloei kwam onder A. Borgerhoff, die begon met het brouwen van het in het Maasland zeer populaire Dilser Blond en Mosa Worth. De brouwerij weerspiegelt in haar gebouwen deze evolutie, met als oudste kern het woonhuis uit de 18de eeuw en met de nog gedeeltelijk behouden bedrijfsgebouwen en ronde schoorsteen van de stoombierbrouwerij uit eind 19de-begin 20ste eeuw. De installaties zijn volledig ontmanteld.

Oude-Kerkstraat 57 (Dilsen-Stokkem)
Voormalige stoombierbrouwerij, in bedrijf tot eind jaren 1920. De kern dateert uit de 18de eeuw.