Parochiekerk Sint-Elizabeth: orgel

Orgels

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het orgel van de parochiekerk Sint-Elizabeth dat rond 1805 moet gebouwd zijn door J. Binvignat (Maastricht).

Waarden

Het orgel in de Sint-Elisabethkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Werk van de orgelmaker Binvignat is te vinden in het Maasland, maar met een overwicht in Nederland; het is dan ook normaal dat het weinige dat we in Vlaanderen hebben veilig gesteld wordt voor de toekomst. Ondanks de ingreep van 1972 behield het merendeel van het materiaal zijn historische waarde en is dus een bescherming waard.

Parochiekerk Sint-Elisabeth

Steenkuilstraat 48 (Dilsen-Stokkem)
De huidige, neoclassicistische kerk werd in 1846-48 gebouwd door architect J. Dumont op de plaats van de oude kerk.Het is een tweebeukige kerk met een schip van zeven traveeën en ingebouwde toren.