Oorlogsmonument ontworpen door Mouffart en Ghallen

Oorlogsmonument

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het oorlogsmonument op het Kerkplein, uit 1922 naar ontwerp van bouwkundigen Mouffart en Ghallen.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het in augustus 1922 onthulde oorlogsmonument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog, en bij uitbreiding van de Tweede Wereldoorlog, is een getuige van de Belgische en Zonhovense politieke geschiedenis, en bezit om die reden een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door de bouwkundigen Mouffart en Ghallen ontworpen en door Harzimont uit Hasselt uitgevoerd gedenkteken, typologisch uitgewerkt als een cenotaafvormig onderstel en bekronende vierkante obelisk met soldatenbeeld in hoogreliƫf; rijke symbolentaal, getuige het mooie beeld van een stervende soldaat, het Latijns kruisje, het Maltezer kruis, de lauwerkrans en de inscripties; symbolen van moed, heldhaftige oorlogsstrijd, opoffering, liefde voor God, koning en vaderland, overwinning en roem.

Oorlogsmonument

Kerkplein (Zonhoven)
Het gedenkteken op het Kerkplein werd in augustus 1922 onthuld. De bouwkundigen Mouffart en Ghallen maakten waarschijnlijk het ontwerp, en een zekere Harzimont uit Hasselt was vermoedelijk de uitvoerder.