Woning Roger Homez

Woning ontworpen door Roger Homez

De woning Roger Homez is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gebouw opgetrokken samen met het gelijkaardige buurpand in 1958 door architect Roger Homez als eigen woning en atelier. Het ontwerp dateert van 1956. Beide panden delen van in het begin de tuin die eveneens door Roger Homez werd ontworpen. Architect Roger Homez kreeg voor zijn ontwerp een Eerste Vermelding van de prestigieuze Prijs Van de Ven in 1959. Het pand is een getuige van de voortdurende verkaveling van Stokkel die begon tijdens het interbellum.

artistieke waarde

Woning in typische vormgeving uit de jaren '50 van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect Roger Homez. Het pand getuigt van de creativiteit van de architect door de combinatie van twee bijna los van elkaar fungerende verdiepingen met elk een uitgesproken functie, geïntegreerd in een sterk hellend bouwperceel. De benedenverdieping en het oorspronkelijk atelier worden sterk bepaald door de donkere hardstenen vloeren en traptreden. Gele kleuraccenten in onder andere het schrijnwerk typeren de woning. Een maximaal open plan met beperkt aantal deuren (naar atelier, badkamer, ...), een hellend plafond en de glazen gevel getuigen van het doel de ruimte groter te laten lijken en het interieur door te trekken naar de tuin. Op de benedenverdieping gebeurt dat letterlijk door de binnenmuur uit breuksteen door te laten lopen in de tuinmuur. Overkragende architecturale elementen zorgen dan weer voor een filtering van binnenvallend licht. Het huis bewaarde een intacte Cubexkeuken.

Twee villa's

Blauwe Bosbessenlaan 18, 18A (Kraainem)
Modernistische woning ontworpen door architect Roger Homez voor zijn ouders, samen met zijn eigen woning gelegen in een gemeenschappelijke tuin. De woningen zijn opgetrokken in eenzelfde stijl en dateren uit de jaren 1950.