Standbeeld Koningin Astrid

Waarden

Het standbeeld koningin Astrid is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Plantsoen met beeld van koningin Astrid, als onderdeel van de nieuwe Astridlaan, aangelegd tussen 1935 en 1937, en vernoemd naar de kort daarvoor tragisch overleden vorstin.

artistieke waarde

Sculptuur, sokkel met bassin en omheining zijn representatief voor de art decovormgeving in de jaren '30 van de 20ste eeuw. Ze passen binnen het stedenbouwkundig concept van de Koningin Astridlaan en dienen dan ook als een representatief voorbeeld van een 'gesamtkunstwerk' in de openbare ruimte beschouwd te worden.

sociaal-culturele waarde

Straat en plein werden aangelegd tussen 1935 en 1937 en vernoemd naar de in 1935 tragisch overleden koningin Astrid. Het getuigt van de schokgolf die door het volk ging en de drang van de Belgische bevolking tot herinnering van de bijzonder geliefde vorstin die opviel door haar sociale betrokkenheid in de problematische jaren 1930.

Koningin Astridlaan (Kraainem)
Borstbeeld geplaatst in een trapeziumvormig parkje. Het stenen borstbeeld prijkt op een hardstenen naar onder verbredende sokkel en vormt één zijde van een driehoekig bassin.