Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Hof te Lansrode en Sint-Annahoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hof te Lansrode, Sint-Annahoeve en omgeving

De hoeve Hof te Lansrode en de Sint-Annahoeve met hun omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het Hof te Lansrode en de Sint-Annahoeve met hun omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gelegde meidoornhaag

Visserspad (Sint-Genesius-Rode)
Langs het Visserspad werd in 2007 een oude uitgegroeide meidoornhaag volgens hedendaagse inzichten gelegd, dit is een vlechttechniek waarbij de haag als afsluiting ondoordringbaar wordt gemaakt. Dit gebeurde echter zonder voorafgaande verjonging op zwaar hout. Indien deze haag weer op voldoende wijze regenereert dan biedt deze toegepaste techniek mogelijkheden voor het onderhoud van sterk uitgegroeide en verwaarloosde meidoornhagen.

Monniksweg 24 (Sint-Genesius-Rode)
Hoeve met T-vormig woonhuis, daterend uit de eerste helft van de 18e eeuw en een schuur met stal van 1780 met recentere uitbreidingen.

Hof te Lansrode

Sint-Annalaan 103 (Sint-Genesius-Rode)
Hoevesite, woonhuis met lagere aanbouw en jaarankers 1739, natuurstenen pomp aan de voordeur en achteraan ommuurde moestuin met bakhuis, links van de woning een langsschuur en rechts stalvleugel.

Sint-Annahoeve

Grote Hutsesteenweg 112 (Sint-Genesius-Rode)
Gesloten hoeve met omvangrijke, onderkelderde boerenwoning met aan straatzijde ommuurde moestuin, stalvleugel met inrijpoort en grote langsschuur met aansluitende stal, kadastraal geregistreerd in 1849.