Karakteristieke villa uit begin 20ste eeuw

Villa uit begin 20ste eeuw

Waarden

Het weekendhuis uit begin 20ste eeuw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Representatief voorbeeld van een weekendhuis opgetrokken tijdens het fin-de-siècle als gevolg van de stadsvlucht uit Brussel naar de randgemeenten aan het begin van de 20ste eeuw en de daaruit volgende eerste verkavelingsgolf te Kraainem. Het representatief voorbeeld van de toen populaire fantasierijke cottagestijl werd uitgebreid tijdens het interbellum toen het huis ging functioneren als woonhuis.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Representatief voorbeeld van een weekendhuis opgetrokken tijdens het fin-de-siècle rond Brussel in de typische fantasierijke cottagestijl. De plattegrond en opbouw verwijzen nog duidelijk naar de initiële functie van weekendhuis met beperkt privaat comfort en luxueuze publieke ruimtes. Het huis werd uitgebreid tijdens het interbellum toen het huis functioneerde als woonhuis met extra keuken en (bediende)verblijven.

artistieke waarde

Representatief voorbeeld van een weekendhuis opgetrokken tijdens het fin-de-siècle rond Brussel in de typische fantasierijke cottagestijl, inclusief materiaalgebruik (baksteen, cementering van imitatiespeklagen, dakpannen en leien, breuksteen), plattegrond met grote traphal en salons, balkons en terras langs de straatzijde en tuinaanleg met imitatierotsen. De inrichting concentreert zich op de benedenverdieping met parketten, marmeren schouwen, houten neorenaissanceschouw, stucplafonds en indrukwekkende dubbele deuren terwijl de slaapkamers sober zijn ingericht met plankenvloeren, enkele deuren en eenvoudige stucplafonds. De fraai aangelegde, schaduwrijke, tuin heeft een structuur die zeker teruggaat tot de bouwperiode gezien de structurerende imitatie rotsen, trappenpartij, brugje, ...

sociaal-culturele waarde

Pand opgetrokken met het oog op het entertainen van vrienden op het platteland (grote hal en salons, beperkte aandacht aan slaapkamers en bediendeverblijf) en het idee van zien en gezien worden (terrassen aan de straatzijde, beperkte privacy).

Middenlaan 2 (Kraainem)
Karakteristieke villa met cottage- en eclectische elementen, uit het begin van de 20ste eeuw, kadastraal geregistreerd in 1911, vergroting naar achter in 1931.