Beschermd cultuurhistorisch landschap

Wijngaardberg

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Wijngaardberg

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de Wijngaardberg, een Zuidwest-noordoost georiënteerde heuvelrug behorende tot de Formatie van Diest met hellingsbos op de noord-, west- en zuidflank.
Op de zuidflank bevindt zich de 19de-eeuwse Wijnmuur die beschermd is als monument.

De Wijngaardberg is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

Heilig Hartbeeld

Pad naar 't Heilig Hart (Rotselaar)
Groot beeld naar ontwerp van C. Vande Capelle, staat op een hoge sokkel van baksteen met witte natuursteen, gedateerd 1926.

Wijngaardberg en het landbouwgebied tot aan de Parhof

Gelrode (Aarschot), Nieuwrode (Holsbeek), Wezemaal (Rotselaar)
Het noordelijke deel van het Hageland vormt het overgangsgebied tussen de zand- en de leemstreek en wordt gekenmerkt door zuidwest-noordoost georiënteerde ijzerzandsteenruggen. De Wijngaardberg is wellicht de meest gave berg. Markante terreinovergangen, droogdalen of ‘grebben’ en taluds kenmerken het gebied. De Wijngaardberg telt ook talrijke holle wegen die als landschapselement in de gehele zuidelijke leemstreek geregeld voorkomen. Op de uitgesproken zuid- of noordgerichte hellingen vormen zich allerlei warmte- en droogteminnende grasland-, heide- en bosvegetaties.