Oude perenboomgaard

Perenboomgaard

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de oude boomgaard die 69 hoogstammige perenbomen (Pyrus communis) omvat.

Waarden

De oude perenboomgaard, omvattende 69 hoogstammige perenbomen, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de boomgaard is samengesteld uit variëteiten die vroeger in de regio erg populair waren, maar nu nagenoeg verdwenen zijn, onder andere beurre chaboceau (jefkespeer), bruine kriekpeer en beurre de merode.

artistieke waarde

de oude perenboomgaard is een belangrijk beeldbepalend object. Door het open karakter van het omgevende landschap is hij in de ruime omgeving visueel herkenbaar.

wetenschappelijke waarde

de boomgaard bestaat uit 69 hoogstammige perenbomen met stamomtrekken variërend tussen 1,50 en 1,75 meter. Geen uitzonderlijk dikke bomen, maar uit pomologisch oogpunt gaat het om iets uitzonderlijks. De boomgaard is samengesteld uit variëteiten die vroeger in de regio erg populair waren, maar nu nagenoeg verdwenen zijn, onder andere beurre chaboceau (jefkespeer), bruine kriekpeer en beurre de merode.

Oude perenboomgaard

Blijkheerstraat (Gooik)