Burgerhuis: arduinen deuromlijsting

Beschermd monument van tot heden (voorlopige opheffing)

Arduinen deuromlijsting van een burgerhuis
voorlopige opheffingsbesluiten: 08-02-2024  ID: 15270

Woningen, arduinen portiek, winkelpui, postgebouw, arduinen kapel en stadskern van Halle

De bescherming als monument betreft de 18de-eeuwse deuromlijsting.

op 8 februari 2024 werd de bescherming van de arduinen deuromlijsting voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. Door de afbraak circa 1995 van het 19de-eeuwse pand en de bouw van een appartementsgebouw na de bescherming verdween de oorspronkelijke context van de arduinen deuromlijsting. De artistieke waarde is volgens de huidige selectiecriteria (zeldzaamheid, herkenbaarheid, representativiteit en ensemblewaarde) ontoereikend om nog een bescherming als monument te verantwoorden.

Het beschermingsdossier uit 1993 motiveert de bescherming als volgt:
Artistieke waarde: enig voorbeeld van een arduinen portiek, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw, gevormd door een fraai geprofileerde, getoogde omlijsting op neuten, versierd met Louis XV- en Louis XVI-motieven en voorzien van een plastisch bewerkte tussendorpel, waarboven een smeedijzeren waaier met krulwerk en een wapenschild met zeven maltezer kruisjes.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000065, Woning (Paesmans G., 1993).

Waarden

Het arduinen portiek van de woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

18de-eeuwse deuromlijsting

Bergensesteenweg (Halle)
Fraaie Louis XV-deuromlijsting van hardsteen uit het derde kwart van de 18de eeuw: geprofileerd beloop met loofwerk op de latei.