Hotel La Cloche

Woningen, arduinen portiek, winkelpui, postgebouw, arduinen kapel en stadskern van Halle

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het voormalige hotel La Cloche of La Couronne Impériale, later opgesplitst in twee woningen.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Architectuurhistorische waarde: enig voorbeeld in Halle van een relatief goed bewaard 17de-eeuws pand in traditionele bak- en zandsteenstijl, tot voor kort door middel van muurankers 168. gedateerd. Het is een complex huis, samengesteld uit een breed- en dwarshuis, met breukstenen plint, bakstenen muizentandfries en grote rechthoekige vensters waarvan de negblokomlijsting en de dubbele ontlastingsboogjes verwijzen naar de vroegere kruisvensters. De originele dakstructuur met moerbalken en eiken dakgebinten is nog intact.
Historische waarde: voormalige hôtelerie ‘la Couronne Impériale’, eigendom van de invloedrijke graven van Tour en Taxis, grootmeesters van het postwezen ten tijde van het Habsburgse Rijk. Samen met ‘de Gulden Hoorn’ op de Grote Markt is het vrijwel nog het enige bewaarde van de talrijke hotels en afspanningen die dit vermaard bedevaartsoord kende, totdat de opkomst van de spoorwegen hun bestaan overbodig maakte.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000065, Hotel (Paesmans G., 1993).

De woningen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Hotel La Cloche

Kardinaal Cardijnstraat 5-6 (Halle)
Huis met twee bouwlagen, vier traveeën, en een zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, doch aangepast in 19de en 20ste eeuw.