Stadswoning

Woningen, arduinen portiek, winkelpui, postgebouw, arduinen kapel en stadskern van Halle

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het voormalig classicistisch dubbelhuis met lijstgevel in blauwe hardsteen, later opgesplitst in twee woningen.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Artistieke waarde: mooi voorbeeld van de eind 18de-eeuws dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met arduinen Louis XVI-lijstgevel, afgelijnd door hoekpilasters met ingediepte voegen en een getande kroonlijst en opengewerkt met rechthoekige vensters met doorlopende, geprofileerde onderdorpels waarbij de lateien en spiegels zijn versierd met rozetten en festoenen.
Documentaire waarde: aangezien er in Halle slechts drie voorbeelden van 18de-eeuwse arduinen gevels zijn bewaard is het een belangrijk document. De Hallese voorbeelden zijn, in vergelijking met andere steden relatief bescheiden van opzet. Belangrijke karakteristieken zijn de symmetrisch, weinig geornamenteerde gevelopbouw belijnd door gevelhoge pilasters en een getande of geprofileerde kroonlijst, een licht geaccentueerde middentravee en sierelementen zoals rozetten, loofwerk en festoenen ontleend aan de Louis XVI-stijl.
Beeldbepalende waarde: door zijn ligging in de as van de Maandagmarkt fungeert deze arduinen gevel als een architecturaal waardevolle, visuele begrenzing.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000065, Stadswoning (Paesmans G., 1993).

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

in casu documentaire waarde

in casu beeldbepalende waarde

Stadswoning

Basiliekstraat 19-21 (Halle)
Oorspronkelijk een drie traveeën breed drie verdiepingshuis met schilddak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.