Woonhuis Sint-Niklaas

Beschermd monument van tot (opheffing)

definitieve opheffingsbesluiten: 16-11-2022  ID: 15090

Huis Sint-Niklaas
voorlopige opheffingsbesluiten: 22-06-2022  ID: 15049

Kasteel van Ham en woningen

Beschrijving

Het Huis Sint-Niklaas werd in 1944 beschermd als monument. Het werd in 1974 heropgebouwd in het Groot Begijnhof van Leuven na afbraak op zijn oorspronkelijke locatie ter hoogte van Parijsstraat nr. 56 in 1973. Het beschermde goed bevindt zich dus niet meer op de oorspronkelijke locatie. Het werd in 1987 beschermd als monument als onderdeel van het Groot Begijnhof op zijn nieuwe locatie.

De bescherming van 1944 werd op 16 november 2022 opgeheven. Deze opheffing is vereist omwille van het algemeen belang en de rechtszekerheid.

Het huis Sint-Niklaas was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu geschiedkundige waarde

Stadswoning Sint-Niklaas, 1664

Groot Begijnhof 59 (Leuven)
Huis Sint-Niklaas, gedateerd 1664, in 1974 heropgebouwd in het Groot Begijnhof na afbraak op zijn oorspronkelijke locatie ter hoogte van Parijsstraat. Tweeverdiepingshuis gemarkeerd door middendakvenster en gekenmerkt door een vermenging van klassieke en barokke elementen.