Abdijhoeve

Maria-Magdalenakerk, pastorie en abdijhoeve

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de abdijhoeve van de voormalige Sint-Geertrui-abdij, gelegen ten noordwesten van de pastorie en de dorpskern van Neerlanden.

De abdijhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: indrukwekkende gesloten vierkantshoeve in bak- en kalkzandsteen uit het midden van de 18e eeuw, bestaande uit een poortgebouw, een L-vormige woonvleugel, schuur en stallingen rond een gekasseide binnenkoer.
Typerend is de immense tiendeschuur in de vorm van een Brabantse asymmetrische langsschuur, verwijzend naar haar functie als abdijhoeve van de Sint-Geertrui te Leuven, die haar volgens de wapensteen tijdens het abbatiaat van L.-E. Van Leefdaal (1743-1763) geheel liet vernieuwen.
Typologisch merkwaardig zijn ook de twee 'paviljoentjes' in de oksel van de binnenkoer en de fraaie zonnewijzer.

Abdijhoeve

Abdijstraat 1-2 (Landen)
Hoeve van bak- en zandsteen uit de eerste helft van de 18de eeuw, gekenmerkt door een abtswapensteen boven de poort.