Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Middelares

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares met omgeving

Beschrijving

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Middelares te Leuven is, met inbegrip van het ommuurde voorplein, beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Middelares met omheind voorplein is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Ontworpen door architect-ingenieur E. Stassin betreft het hier een bedehuis dat als volwaardig kerkgebouw werd opgericht in 1939-1940 ter vervanging van een voorlopige kapel uit 1921-1922, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Middelares, in 1925 verheven tot parochiekerk en meteen uitgegroeid tot bedevaartskerk. Conceptueel getuigt deze bakstenen parochiekerk op treffende wijze van een 'modern' bouwprogramma in functie van de toenmalige vernieuwende liturgische gebruikseisen.
Het opmerkelijk originele en sfeervolle interieur, door Stassin gerealiseerd in de geest van zijn Franse leermeester Dom Paul Bellot en gekarakteriseerd door een expressief contrasterend en coloristisch traditioneel materiaalgebruik, getuigt voor de creativiteit en het bedreven vakmanschap van de architect, die hiermee een aparte bijdrage leverde in de Vlaamse 20ste-eeuwse religieuze bouwkunst, voor het Leuvense overigens een uniek voorbeeld van dit soort architectuur.
Door de toren als visueel element, de geïsoleerde terugwijkende inplanting op de rooilijn en het fraaie kerkplein markeert het kerkgebouw de stadszijde van de Diestsevest en neemt het een dominante positie in binnen het straatbeeld.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Diestsevest (Leuven)
De nieuwe huidige parochiekerk van 1939-1940 kwam tot stand onder impuls van de toenmalige pastoor L. Moors. Voor de bouwplannen werd beroep gedaan op ingenieur-architect Eugène Stassin.