Burgerhuis De Schilt

Geografisch pakket Diest

Het burgerhuis De Schilt te Diest, is beschermd als monument.

Woonhuis De Schilt is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Op de recente winkelpui na representatief voorbeeld van een eind 18de-eeuwse burgerwoning met handelsfunctie, opgevat als een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met mezzanino onder een leien schilddak. Kenmerkend voor de volledig in natuursteen uitgewerkte classicistische lijstgevel is de strakke symmetrie en ritmering van de vensteropeningen in bandomlijsting, samen met de sterke horizontaliteit van de cordonbanden, de vooruitspringende onderdorpels op klossen en het geprofileerd hoofdgestel met houten bakgoot. Aangezien er in Diest slechts een vijftal voorbeelden van met zandhoudende kalksteen beklede classicistische gevels bewaard bleef, heeft het pand een belangrijke documentaire en exemplarische waarde.

Grote Markt 17 (Diest)
Ouder dwarshuis met zandstenen voorgevelbekleding uit einde 18de eeuw. Aangepaste dakvorm na het afbreken van de gevelbekroning.