Brouwerij De Kroon

Beschermd monument van tot (opheffing)

Brouwerij De Kroon
voorlopige opheffingsbesluiten: 29-09-2023  ID: 15177

Brouwerij De Kroon met uitrusting

Brouwerij De Kroon, met inbegrip van de volledige uitrusting, was beschermd als monument.

Waarden

De brouwerij De Kroon, met inbegrip van de volledige uitrusting, inclusief de goederen onroerend door aard en of bestemming, was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed voorbeeld van een nog volledig uitgeruste, volgens ambachtelijke normen middelgrote brouwerij opgericht in 1897 waarvan de gebouwen, inclusief de brouwerswoning, - met uitzondering van een opslag-/voertuigenbergplaats (circa 1930) - nog in de oorspronkelijke toestand zijn bewaard. De brouwerij bezit een uitrusting die vooral van 1921, 1932 en 1933 dateert, bepaalde specifieke kenmerken en machines omvat (zoals de compressor 'Phoenix' en de bottelmachine 'Vandergeeten') en de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd. Bij de brouwerij horen ook nog een paar zeldzaam geworden kleine camions Opel Blitz uit 1955 en een door paarden te trekken bierkar circa 1920 alsook alle roerend materiaal, onroerend door bestemming, dat noodzakelijk was voor het functioneren van de brouwerij. De brouwerij 'De Kroon' is de enige nog overblijvende brouwerij in de streek die daarenboven een groot aanbod aan streekbieren produceerde waaronder het gekende tafelbier 'Leuvens'.

Brouwerij De Kroon

Beekstraat 20 (Huldenberg)
Goed voorbeeld van een nog volledig uitgeruste, volgens ambachtelijke normen middelgrote brouwerij opgericht in 1897.