Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel de Grunne: park met aanhorigheden

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel de Grunne met ommuring, hekken en kasteelpark met aanhorigheden

Beschrijving

Het landschappelijk park bij het kasteel de Grunne te Wezembeek-Oppem, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het park met voormalige aanhorigheden van kasteel de Grunne is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Momenteel een grotendeels ommuurd, boomrijk park geconcipieerd in functie van en als omkadering van het 19de-eeuwse kasteel waarbij algemene configuratie, relatie van de gebouwen onderling, de binnenweg richting Kam en evenzeer de omvang van een door muren en afsluitingen duidelijk afgebakend domein verwijzen naar de voormalige kloostersite.

Park van het Kasteel de Grunne

Raymond Hernalsteenstraat 2-4 (Wezembeek-Oppem)
Eclectisch kasteel uit de 19de eeuw met kasteelpark in landschappelijke stijl van bijna 4,5 hectare, aangelegd in de jaren 1870 in een voormalig kloosterdomein op een naar het noordoosten afhellend terrein; het kasteel werd rond 1880 met neobarok stucwerk versierd; voor één derde bebost, tot recent met een vijvertje.