Beschermd cultuurhistorisch landschap

Bolloheide

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Bolloheide

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de Bolloheide, een relict (met een oppervlakte van circa 13,6 hectare) van het heide- en dennenbossencomplex dat vroeger het grootste gedeelte van de duinenrij, die tussen Mechelen en Aarschot de noordrand van de Vlaamse Vallei begrenst, innam.

In het beschermingsdossier worden de historische en wetenschappelijke waarden als volgt gemotiveerd:

historische waarde: het gebied is een authentiek relict van het complex van heiden en dennenbossen dat vroeger het grootste deel van de duinenrij, die tussen Mechelen en Aarschot de noordrand van de Vlaamse Vallei begrensde, bedekte. Dit landschapstype werd praktisch helemaal verkaveld voor woningbouw. Onbebouwde stuifzandruggen komen in Vlaanderen nog zelden voor.
wetenschappelijke waarde: de bijzondere waarde die een gevolg is van het relictkarakter geldt ook op vegetatiekundig vlak. Alhoewel het gaat om enigszins verarmde heidevegetaties, zijn er toch enkele zeldzame soorten aanwezig, zoals stekelbrem, klein tasjeskruid en heidespurrie. Beide laatsten zijn specifieke Kempense plantensoorten die hier de zuidelijke grens van hun areaal bereiken. Bovendien komt er minstens één één zeldzame soort met een zeer beperkt areaal voor, namelijk rankende helmbloem.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000088, Bolloheide (DENEEF R., 1994)

De Bolloheide is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Bolloheide

Grootlosestraat, Van Arckellaan, Van Maelelaan (Tremelo)
De Bolloheide is een relict (met een oppervlakte van circa 13,6 hectare) van het heide- en dennenbossencomplex dat vroeger het grootste gedeelte van de duinenrij, die tussen Mechelen en Aarschot de noordrand van de Vlaamse Vallei begrenst, innam.