Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Rufferdingemolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Rufferdingemolen met molenaarswoning, brouwerijgebouw aanhorigheden en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de watermolen Rufferdingemolen en de omgeving. Naast de watermolen en de molenaarswoning gaat het om o.a. het aan- en afvoerkanaal van de molen, een brugje over het afvoerkanaal, open ruimte met hoogstammige begroeiing en een alleenstaand herenhuis (ca. 1900) waar de voormalige eigenaar Ch. Vandewijer woonde.

Waarden

De omgeving van de Rufferdingemolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als karakteristieke omgeving van een watermolen omvattende een aantal elementen die bij de historiek en de functie van de molen horen zoals de aan- en afvoerkanalen, het brugje over het afvoerkanaal, het herenwoning eertijds bewoond door de eigenaar en de open ruimte met hoogstammige begroeiing, restant van de tuin rond de voormelde herenwoning en van de werkruimte rond de molen met aangrenzende brouwerij.

Rufferdingemolen met molenaarswoning

Molenbergstraat 2-4 (Landen)
Watermolen van het bovenslagtype uit het tweede kwart van de 17de eeuw ter vervanging van oude molen van Rufferdinge die reeds beschreven werd in de 13de eeuw; herbouwd in de 19de eeuw, met toevoeging van haverpletmolen in 1883.

Rufferdingemolen, brouwerij en molenaarswoning met tuin

Molenaarswoning gebouwd omstreeks 1875 in opdracht van molenaar-brouwer Charles Vandeweyer als vrijstaande villa in eclectische stijl naast de watermolen van Rufferdinge, waarvan het bestaan teruggaat tot 1200; watermolen en brouwerij herbouwd en uitgebreid in het vierde kwart van de 19de eeuw; gelegen in een bescheiden tuin met relicten van oude beplanting.