Hoeve Celongaet met bakhuis

Hoeve Hinnemeure en hoeve Celongaet met omgeving

De hoeve Celongaet met bakhuis te Neerijse, is beschermd als monument.

Waarden

De hoeve "Celongaet" met inbegrip van het bakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Vrijwel homogeen uit de 18de eeuw daterende Brabantse, gesloten vierkanthoeve in een sobere bak- en zandsteenarchitectuur met beperkt gebruik van Gobertange, samengesteld uit een woonhuis, stallingen, langsschuur en poortgebouw met een classicistisch geïnspireerde korfboogpoort. Gelet op de regelmatige structuur, de vrijwel homogeen 18de-eeuwse vormgeving en de ligging binnen éénzelfde blok met Hinnemeure, is het ontstaan van dit voormalig eigendom van het Leuvense Atrechtcollege vermoedelijk het gevolg van een ontdubbeling van het oudere "Hinnemeure".

Wolfshaegen 128 (Huldenberg)
Semi-gesloten hoeve ook genaamd Withof, uit de 17de-18de eeuw. Rechthoekige plaats omsloten door de gedeeltelijk afzonderlijk staande gebouwen en een met schilddak bekroond poorttorentje.