Afspanning In de Laatsten Stuiver

Woningen

Beschrijving

Het gebouwencomplex met onder meer de afspanning In de Laatsten Stuiver te Diest, is beschermd als monument.

Waarden

Complex In de Laatsten Stuiver is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Met uitzondering van het verbouwde gelijkvloers, gaaf bewaard voorbeeld van een eind 18de-eeuwse afspanning in de vorm van een classicistisch geïnspireerd bak- en natuurstenen dubbelhuis met drie bouwlagen en mezzanino onder een zadeldak. De sober en symmetrisch uitgewerkte elf traveeën brede gevel toont een evenwichtige opbouw, ontleend aan een door geblokte pilasters geaccentueerde centrale inkomtravee die wordt geflankeerd door rechthoekige, vlak omlijste vensters en bekroond door een register van ovaalronde oculi onder de geprofileerde kroonlijst.
De gevel van het pand In de Laatsten Stuiver is door haar sterke ritmiek en breedte bepalend voor het straatbeeld. Het heeft, als getuige van de oorspronkelijke bebouwing, maar meer nog als voormalige afspanning binnen de stadswallen aan de Schaffensepoort, een belangrijke historische relictwaarde die verwijst naar de (handels)trafiek langs één van de belangrijke invalswegen van Diest.

Schaffensestraat 59-65 (Diest)
Vermoedelijk herberg met classicistische voorgevel uit einde 18de eeuw. Ruim dubbelhuis met drie verdiepingen en elf traveeën.