Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Het Prinsenhof

Het kasteeldomein Het Prinsenhof is beschermd als dorpsgezicht.

Het Prinsenhof is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Aanhorigheden van het Prinsenkasteel

Guldendal 20 (Grimbergen)
Paardenstallen, koetshuis en dienstgebouw van het prinsenkasteel; l-vormig volume opklimmend tot de 17de eeuw.

Gemeentelijk park bij de ruïne van het Prinsenkasteel

Guldendal 20-22 (Grimbergen)
Waterburcht van de heren van Grimbergen uit het vierde kwart van de 15de eeuw, rond 1610 omgebouwd tot 'huis van plaisantie' en na 1944 vervallen tot kasteelruïne; op heden geconserveerd als ruïne omgeven door gemeentelijk park met sporen in het microliëf van een klassieke Franse tuin van circa 13 hectare, aangelegd tijdens het derde kwart van de 18de eeuw; verbost tijdens de 19de eeuw.

Kasteel Het Prinsenhof

Guldendal (Grimbergen)
Het eens zo machtige waterkasteel met omringend park en aanhorigheden was de verblijfplaats van de heren van Grimbergen. Het hof was gesitueerd ten zuiden van de abdij met wie ze sinds de 17de eeuw rechtstreeks verbonden waren door een dubbele dreef, heden Prinsenstraat.

Opgaande wintereiken in Prinsenbos

Ten westen van het kasteeleiland ligt een cluster van een tiental wintereiken. De bomen staan in een bebost perceel en zijn opvallend hoog. De takvrije stammen die konden worden gemeten bedragen bij sommige bomen meer dan twintig meter, wat er op wijst dat de bomen heel hoog werden opgesleund.

Semigesloten hoeve van het Prinsenkasteel

Guldendal 22 (Grimbergen)
Semigesloten, voormalige hoeve van het Prinsenkasteel, opklimmend tot de 17de eeuw.

Twee opgaande wintereiken in het Prinsenbos

De twee opgaande eiken staan op de hoek van twee dreven in het gemeentelijk park bij de ruïne van het Prinsenkasteel, aan de rand van het open recreatieveld. Mogelijk betreft het een kruising tussen zomereik en wintereik.

Maalbeekvallei en gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen

Beigem, Grimbergen, Humbeek (Grimbergen), Vilvoorde (Vilvoorde)
De ‘Maalbeekvallei en het gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen’ omvat de kern van Grimbergen met de norbertijnenabdij en het Prinsenbos en de ruïne van het Prinsenkasteel, de vallei van de Maalbeek met drie watermolens en verschillende Brabantse hoeves, het vliegveld van Grimbergen en het Lintbos met aansluitend het Wezenhageveld. Ook enkele kasteeldomeinen waaronder het Lintkasteel en het relict van het Domein van Borcht met aangrenzend de Senecaberg zitten in de afbakening.