Steenkoolmijn van Houthalen: Cité Meulenberg

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 16-01-2018  ID: 14564

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Cité Meulenberg kwam gefaseerd tot stand vanaf het einde van de jaren 1930 in opdracht van de Steenkoolmijn van Houthalen, op een relatieve afstand van de ten noordwesten gelegen mijnsite en de vroegste, zogenaamde Oude Cité.

architecturale waarde

stedenbouwkundige waarde

Acaciastraat 1-54, Ahornstraat 1-16, 18-32, Bergstraat 1-4, 6-8, 36, Beukenstraat 3-14, Brelaarstraat 30-48, Bremstraat 1-58, 60-84, Dennenstraat 1-14, Elzenstraat 1-2, 4-14, Gagelstraat 55-84, Haagdoornstraat 1-28, 30-48, Kerklaan 1-26, 27, Koolmijnlaan 116-134, Platanenstraat 1-7, 24, Saviostraat 37-49, Springstraat 45-47, Varenstraat 1-78, 80-94, Wildrozenstraat 1-18, 20-40 (Houthalen-Helchteren)

Is de omvattende vaststelling van

Broederklooster ontworpen door I. Isgour

Saviostraat 39 (Houthalen-Helchteren)
Broederklooster, thans Vrij C(entrum) L(eerlingen) B(egeleiding) Midden-Limburg, daterend van 1950 en naar ontwerp van architect I. Isgour.

Casino

Varenstraat 22A (Houthalen-Helchteren)
Het Casino, thans Cultureel Centrum, werd in 1951-53 opgetrokken naar ontwerp van architect Isia Isgour uit Brussel, met als architect-medewerker Constantin Brodzki.

Directeurswoning

Kerklaan 27 (Houthalen-Helchteren)
In een ruime tuin gelegen, monumentale villa. Waarschijnlijk dateren de plannen van de jaren 1940 en de uiteindelijke afwerking van na de Tweede Wereldoorlog.

Directeurswoning ontworpen door I. Isgour

Wildrozenstraat 17 (Houthalen-Helchteren)
Villa, gelegen in een ruime tuin met vooraan aangelegde parking, van circa 1940.

Directeurswoning Villarosa

Wildrozenstraat 15 (Houthalen-Helchteren)
In een ruime tuin gelegen, eertijds vooraan van een rozentuin voorzien dubbelhuis, naar in Brussel opgemaakte plannen van 1940-41.

Ingenieurswoningen

Beukenstraat 3-14, Koolmijnlaan 116-134 (Houthalen-Helchteren)
Woningen voor technische ingenieurs van 1957 en 1955 en naar ontwerp van architect Isia Isgour (Brussel), in samenwerking met Francis Bogaert, sluiten aan bij de andere ingenieurswoningen in de mijncité, doch zijn spiegelbeeldig gekoppeld.

Ingenieurswoningen ontworpen door I. Isgour

Brelaarstraat 38-48, Platanenstraat 1-3 (Houthalen-Helchteren)
Alleenstaande, onderling licht verschillende hoofdingenieurswoningen van 1948, en iets kleinere ingenieurswoningen van 1951 en 1949, allen naar ontwerp van architect I. Isgour.

Kleuterschool van de mijncité Meulenberg

Elzenstraat 9 (Houthalen-Helchteren)
Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool, naar ontwerp van architect I. Isgour. Vermoedelijk strekten de ontwerpfase en de bouwactiviteit zich uit over de periode 1948-54.

Parochiekerk Sint-Lambertus

Bremstraat 39A (Houthalen-Helchteren)
De noodkerk die in 1942 was opgetrokken in afwachting van de niet-gerealiseerde grote kerk waarvan de plannen opgesteld waren door I. Isgour, fungeert vandaag de dag nog steeds als bedehuis van de wijk.

Savioschool

Saviostraat 37 (Houthalen-Helchteren)
Savioschool ontworpen werd door architect Isia Isgour. De planningsfase en de bouwactiviteit strekten zich uit van 1948 tot 1953, daar de lokalen in 1953 in gebruik werden genomen.

Steenkoolmijn van Houthalen: bediende- en arbeiderswoningen

Bremstraat 1-58, 60-84, Elzenstraat 2-12, Kerklaan 1-24, Varenstraat 1-22, 23-25, 26-63, 65-77, Wildrozenstraat 2-13, 14-40 (Houthalen-Helchteren)
Per twee of vier spiegelbeeldig gekoppelde woningen, gelegen aan ronde punten verder per twee, drie, vier of zes veelal spiegelbeeldig of repetitief gekoppelde woningen, parallel of schuin ingeplant in de straatwanden.

Steenkoolmijn van Houthalen: betonnen arbeiderswoningen

Acaciastraat 1-54, Gagelstraat 55-84 (Houthalen-Helchteren)
84 arbeiderswoningen aan de Acacia- en Gagelstraat opgericht omstreeks 1947-1954 naar ontwerp van architect Piron, in opdracht van de Société des Habitations à Bon Marché du Meulenberg.

Vier ingenieurswoningen ontworpen door I. Isgour

Brelaarstraat 30-36 (Houthalen-Helchteren)
Alleenstaande ingenieurswoningen van 1953, naar ontwerp van architect I. Isgour, met als architect-medewerker F. Bogaert.

Vrijgezellenwoonst ontworpen door I. Isgour

Bergstraat 36 (Houthalen-Helchteren)
Falanstère of vrijgezellenwoonst voor alleenstaande mijnwerkers, opgevat als een sober vooruitstrevend gebouwencomplex werd in 1956 opgericht naar ontwerp van architect I. Isgour.

Zusterklooster ontworpen door I. Isgour

Elzenstraat 14 (Houthalen-Helchteren)
Zusterklooster, sober gebouw bestaande uit drie haakse vleugels van twee bouwlagen, daterend van 1956 en naar ontwerp van architect I. Isgour.