Steenkoolmijn van Beringen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 16-01-2018  ID: 14564

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deels gelegen op grondgebied Koersel, deels op grondgebied Paal. In de streek van Beringen hadden de eerste verkenningsboringen plaats vanaf 1902: deze bewezen dat de ondergrond voldoende kolen bevatte om er een mijnzetel te vestigen.

industrieel-archeologische waarde

architecturale waarde

Koolmijnlaan 201-203 (Beringen)

Is de omvattende vaststelling van

Betonnen klaarvijvers

Koolmijnlaan (Beringen)
Grenzend aan Waterstraat: betonnen klaarvijvers, 1938.

Centrale burelen

Centrale burelen, 1921, naar ontwerp van eigen architecten F. Frenay, E. Thielens en A. Huybrighs en opgetrokken uit betonblokken.

Elektrische centrale

Elektrische centrale ten oosten van ketelhuis aangebouwd: steeds verder uitgebouwd vanaf 1909, toevoeging van hoogspanningszaal in 1926 en sterk uitgebreid in 1938.

Kleedkamers en stortbaden

Kleedkamers en stortbaden opgetrokken in drie bouwfasen: 1922-23, 1925-26 en 1953, telkens naar ontwerp van eigen studiebureel.

Koeltorens

Vier betonnen koeltorens opgetrokken ter vervanging van de houten voorlopers.

Kolenhaven

Olmsesteenweg (Beringen)
Sedert 1937: 400 m lengte, voor schepen tot 2.000 ton. Twee rollende portaalkranen, 1930 en 1949. Elektrisch onderstation uit 1937, een bureelgebouw en enkele woningen.

Kolenwasserij en -zeverij

Kolenwasserij en kolenzeverij uitgebouwd respectievelijk vanaf 1923 en 1924.

Omheining, controlegebouw en sociaal gebouw

Koolmijnlaan 203-205 (Beringen)
De toegang tot het mijnterrein is afgezet met smeedijzeren hekken of ommuurd met betonblokken. Aan de toegangspoorten bevindt zich het controlegebouw, naar ontwerp van A. Huybrighs en G. Nijs uit 1924. In 1953 werd erachter een sociaal gebouw gerealiseerd.

Ontvangstgebouwen

Ontvangstgebouwen en losvloer opgetrokken vanaf 1923, nadien meermaals verbouwd en verhoogd: metalen vakwerkbouw op open staketsel; muurpartijen der verdiepingen opgevuld met baksteenmetselwerk.

Schachten, schachttorens en ophaalgebouwen

Beide schachten hebben een nuttige doormeter van 6 m, en zijn bekleed met de originele gietijzeren bekuiping tot op 650 m, en daaronder met beton.

Spoorlijnen

Beverlosesteenweg (Beringen)
De spoorlijnen dienden voor de afvoer van verwerkt steenkool en zelf geproduceerde betonblokken naar de kolenhaven maar ook voor de aanvoer van allerhande werkmateriaal.

Steenstort

Steenstort nummer 1 in gebruik sedert aanvang der exploitatie, steenstort nummer 2 sedert 1940-'41. Resten van vroegere kabelbaan.

Watercentrale

Ten zuiden van centrale en ketelhuis: watercentrale voor ontijzering grondwater. In 1943-1945 uitgevoerd in zuiver functionele betonbouw met bakstenen gevel.

Watertoren

Stationsstraat (Beringen)
Watertoren van 200m3 in gewapend beton en gewapend betonmetselwerk, naar ontwerp van de Societé d'Etudes Pelnard, Considere et Caquot S.A. uit 1929.

Werkhuizen

Huidige werkhuizen opgetrokken vanaf 1920. De centrale werkhuizen bezitten originele uitwerking van gewapend betonnen raekemspanten op gewapend betonnen skelet, 1920.