Kleine ommegang en startkapel Grote ommegang

Ommegangkapellen circa 1902

Beschrijving

De ommegangkapellen van circa 1902 zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de zeven kapellen behorend tot de Kleine ommegang en de startkapel van de Grote ommegang.

Waarden

De ommegangkapellen van circa 1902 zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het bouwen van de acht ommegangkapellen in 1902 viel samen met de wijding en kroning van 'het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw' in de nabijgelegen basiliek van Dadizele die in zijn huidige neogotische vorm dateert van 1859-1880;
Het unieke ensemble van acht ommegangkapellen in neogotische stijl, wordt gekenmerkt door een verzorgd materiaalgebruik van rode baksteen en arduin. Ze hebben een hoog oplopende sokkel, hoekkettingen, een verdiepte spitsboognis voorzien van verzorgde zuiltjes en kapitelen, een waterlijst met hogels en kruisbloemen;
Deze elementen verwijzen duidelijk naar de flamboyante ornamentiek van de nabijgelegen basiliek. De fijn uitgewerkte bas-reliëfs in zandsteen of ceramiek stellen 'Jezus in de tempel' en 'de zeven smarten van Maria' voor. Enkele zijn gesigneerd "J. De Visscher" (eerste kapel van de Grote Ommegang en de Kleine Ommegang) en "K. Dupon" (zevende kapel Kleine Ommegang).

volkskundige waarde

De ommegangkapellen zijn gelegen in het dorpscentrum van Dadizele, sinds de 14de eeuw een belangrijk centrum voor Mariale devotie en traditioneel bedevaartsoord. Het zijn typische en herkenbare getuigen van de Maria devotie in Vlaanderen. Zowel de eerste kapel van de 'Grote Ommegang' als de eerste kapel van de 'Kleine Ommegang' liggen in de schaduw van de basiliek, waarmee deze kapellen sterk verwant zijn.

Kleine ommegang

Azalealaan, Ketenstraat, Plaats, Remi-Dewittestraat, Ridder-Janlaan (Moorslede)
De bouw van de ommegangkapellen in 1902 viel samen met de wijding en de kroning van het 'miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw' in de basiliek.

Startkapel Grote Ommegang

Plaats (Moorslede)
Kapelletje ter hoogte van de basiliek; startplaats van de zogenaamd Grote Ommegang en stelt het "verraad van Judas" voor.