Unesco werelderfgoed bufferzone

Belfort en halle: buffer

Unesco werelderfgoed bufferzone van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

De stadshal van Tielt met belfort is erkend als werelderfgoed. Rond de stadshal werd deze bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Is de omvattende aanduiding van

Apotheek Wostyn

Markt 29 (Tielt)
Interbellumpand met licht modernistische inslag, gebouwd volgens kadaster in 1934 naar ontwerp van de Tieltse architect Valère Lievens. Bouwheer is apotheker Walter Lodewijk Wostyn die de bestaande apotheek, gesticht door Lodewijk Wostyn en gevestigd in een neoclassicistisch pand, laat herbouwen. Breedhuis van drie bouwlagen onder gemansardeerd dak; twee vlak afgedekte dakkapellen. Parement van lichtgele baksteen met verwerking van roodbruine baksteen voor winkelpui, banden, omlijstingen en bekleding van uitkragende centrale travee. Natuurstenen plint. Bovenbouw met rechthoekige erkers, rechts breed overkragend waarboven bakstenen balkonleuning met getrapte belijning.

Beeld van Tanneken Sconincx en gedenkteken

Markt (Tielt)
Beeld van Tanneken Sconincx (Gottem, circa 1560 - Tielt, 1603) gemaakt door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937).

Belfort en halle

Markt (Tielt)
Belfort en halle centraal gelegen op de "Neermarkt". Het huidige uitzicht van het belfort dateert grotendeels van 1558-1560 met de gesloten romp opklimmend tot de 14de (romp) en 15de (gewelf) eeuw en de in 1620 aangebrachte campanile. De gaanderijen en de traptoren zijn herbouwd op het einde van de 19de eeuw.

Cirque Central

Markt 38 (Tielt)
Cirque Central, eclectisch pand gebouwd in 1913. Breedhuis van twee bouwlagen onder mansardedak.

Eclectisch winkelpand

Markt 31 (Tielt)
Eclectisch winkelpand gebouwd "ANNO 1890" (zie jaartal cartouche), doch mogelijk met oudere kern, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster vermeldt in 1890 als eigenaar schoenmaker Robert Devriendt die het bestaande pand laat ver- of herbouwen. Breedhuis van twee bouwlagen onder mansardedak. Heden bakstenen lijstgevel horizontaal geritmeerd door geprofileerde doorlopende lekdrempels. Centrale penanten pilastervormig oplopend. Rijkelijk uitgewerkte dakkapel in neorenaissancistische stijl. Daklijst op geknikte hoek doorbroken door uitkragende geschoorde erker onder hoge bedaking in neogotische stijl. Verbouwde winkelpui.

Gedenktekens op gevel

Markt 28 (Tielt)
Gevelstenen ter herdenking van twee bewoners van het vroegere pand.  Vierkante natuurstenen gevelplaat met inscriptie "HIER WOONDE CHARLES F. SERMAIN/ SCHILDER GENAAMD/ CERAMANO/ TIELT/ 1831/ BARBIZON 1909". Koperen plaat met profielportret waaronder inscriptie: "WOONPLAATS VAN WOORDKUNSTENAAR/ ANTOON VANDER PLAETSE/ 1903/ 1973".

Herberg De Concorde

Markt 42 (Tielt)
Voormalige herberg "De Concorde", sinds 1987 "Ter Halle", minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch mogelijk ouder zie bebouwing reeds voorkomend op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Eenlagig hoekpand onder pannen zadeldak. Bepleisterde en geschilderde baksteenbouw; muurankers. Puntgevel aan de pleinzijde op licht uitkragende schouderstukken. Natuurstenen onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen in vlak gepleisterde omlijstingen. Vernieuwd schrijnwerk in plaats van T-ramen met grote roedeverdeling. Centrale toegangsdeur tussen herbergramen. Verdwenen oculus in top en olielamp op de hoek. Kelderluik aan de zijde van de Ieperstraat.

Herberg De Drie Koningen

Markt 9 (Tielt)
"Sir Oliver", voormalige herberg "De Drie Koningen" gebouwd volgens kadaster in 1914 in opdracht van weduwe Ailliet-Defortrie en haar zoon herbergier August Ailliet, dit na sloop van een ouder pand. Smalle rijwoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder koepelvormig mansardedak; centrale dakkapel onder plat dak.

Herberg De Klokke

Markt 41 (Tielt)
Voormalige herberg "De Klokke", gebouwd volgens kadaster in 1864 in opdracht van de Tieltse brouwer Albinus Colle die een bestaand pand volledig laat her- of verbouwen. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met inzwenkende en vlak afgedekte klokgevel.

Laatclassicistische burgerhuizen Het Witte Paard en Belle et Beau

Markt 20-21 (Tielt)
Laatclassicistische panden met invloed van empirestijl (nummer 21). Deze huizen vormen oorspronkelijk één bouwblok samen met nummer 19. Op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (circa 1830) staan twee smalle volumes (nummers 19 en 20) weergegeven, een breder hoekpand (nummer 21) en een klein volume langs de Sint-Janstraat. In de tweede helft van de 19de eeuw zouden de huizen eigendom geweest zijn van brouwerij Loosveldt in de Ieperstraat.

Standbeeld van barbier Olivier De Neckere

Markt (Tielt)
Standbeeld van barbier Olivier De Neckere (Tielt, 1434 - Parijs, 1484), ook gekend als "Le Dain" (of "Le Daim"), "Le Diable" of "Le Mauvais", gemaakt door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937). Bronzen beeld op hoge sokkel. Naakte figuur met hertengewei op hoofd, verwijzend naar zijn adellijke titel, gespleten duivelspoten, de strop om de hals tussen de benen uitlopend als duivelstaart, werkattributen in de hand en in de rug beschermd door een kruisspin, een allusie op de "Spinnenkoning".

Stanislaspoort

Markt 1 (Tielt)
Opgericht ter herinnering aan de Poolse soldaten en aan de Weerstand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder impuls van burgemeester Baert wordt op 11 november 1948 de Stanislaspoort opgericht ter ere van en zogenaamd naar Stanislaw Maczek (Szczerzec, 1892 - Edinburgh, 1994), generaal en aanvoerder van de Eerste Poolse Pantserdivisie die op 8 september 1944 de stad bevrijdt van de Duitse bezetter. Ruim poortgebouw met korfboogvormige doorgang in witstenen geblokte omlijsting, met dito ribgewelven op gepolychromeerde consoles waarop onder meer het Belgisch wapenschild, de Poolse adelaar en kenteken van het Geheime Leger. Nis boven poort onder driehoekig fronton met gestrekte uiteinden, waarin (gerestaureerd) verguld beeld van Sint-Stanislaw, de patroonheilige van Polen, door de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren die zich hiervoor heeft laten inspireren door een brandvenster uit een Dominicanenklooster in Krakau.

Winkel

Ieperstraat 2 (Tielt)
Winkelpand, opgetrokken volgens kadaster in 1904 met tot boven de kroonlijst doorgetrokken hoeklisenen en bekroningen en met ongewone verspringende vensterindeling van twee maal drie smalle venstertraveeën, gevat in omlopend spaarveld.