Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Lutzemolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen met toebehoren en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van de Lutzemolen, met de watermolen, de sluis op de Melsterbeek, de molenaarswoning en het omgevende beeklandschap. De watermolen en de sluis zijn eveneens als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische waarde van de omgeving van de watermolen als volgt: "als goed bewaarde watermolensite met beeldbepalende elementen en beeklandschap met historisch landelijk karakter."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000062, Watermolen – Lutzestraat 53 – en de onmiddellijke omgeving (DE SCHEPPER J., 1994).

Waarden

De omgeving van de watermolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Watermolen en molenaarswoning

Lutzestraat 53 (Geetbets)
Betreft een middenslagmolen in een gaaf bewaard en gerenoveerd vroeg 18de-eeuws gebouw in traditionele regionale stijl.