Unesco werelderfgoed kernzone

Begijnhof van Turnhout

Unesco werelderfgoed kernzone van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Het begijnhof van Turnhout is erkend als werelderfgoed. De erkenning maakt deel uit van het dossier van begijnhoven in Vlaanderen (UNESCO ID 855-004). De Vlaamse begijnhoven zijn architectonische ensembles bestaande uit huizen, kerken, bijgebouwen en groene gedeelten. De hoven hebben van oorsprong een stedelijk of landelijk karakter en zijn gebouwd in een typisch Vlaamse stijl. De begijnhoven vormen een fascinerende herinnering aan de traditie van de begijnen die zich gedurende de middeleeuwen ontwikkelde in Noordwest-Europa.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Is de aanduiding van

Begijnhof

Begijnhof 1-84 (Turnhout)
Het begijnhof van Turnhout werd mogelijk reeds in de 13de eeuw gesticht en kende perioden van bloei in de 15de en de 17de eeuw. Het betreft een pleinbegijnhof met ongeveer trapezoïdaal grondplan en beboomde binnenpleinen. De Heilige Kruiskerk uit midden 17de eeuw is centraal gelegen in het westelijk deel van het begijnhof. Het complex omvat homogene begijnhofwoningen met achtertuintjes, een kapel, een boomgaard en een poortgebouw.

Is de omvattende aanduiding van

Begijnenhuis

Begijnhof 33 (Turnhout)
Voorgevel, van drie traveeën en twee bouwlagen, met 19de-eeuws uitzicht doch oorspronkelijke 17de-eeuwse opbouw.

Begijnenhuis

Begijnhof 48 (Turnhout)
Enkel hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakkapel en aandak, opklimmend tot de 17de eeuw.

Begijnenhuis

Begijnhof 58 (Turnhout)
Vervallen 17de-eeuws huisje. Vrijwel vierkant, verankerd bakstenen gebouwtje.

Begijnenhuis Heilige Dymphna

Begijnhof 63 (Turnhout)
Een 17de-eeuws dubbelhuisje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Begijnenhuizen

Begijnhof 8-9, 10 (Turnhout)
Inspringende huizen, gegroepeerd onder één vernieuwd zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw.

Begijnenhuizen

Begijnhof 11-16, 17 (Turnhout)
Vrijwel symmetrisch opgebouwd geheel van zes, hoger opgetrokken enkelhuizen en één dubbelhuis, 19de-eeuws uitzicht, wellicht met oudere oorsprong.

Begijnenhuizen

Begijnhof 18-21 (Turnhout)
Onder gemeenschappelijk zadeldak gegroepeerde huizen, echter met duidelijke verschillen qua opbouw en ouderdom.

Begijnenhuizen

Begijnhof 22, 30 (Turnhout)
Hoger opgetrokken huizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; in de loop van de 19de eeuw aangepast.

Begijnenhuizen

Begijnhof 23-26, 27 (Turnhout)
Woningen met in de loop van de 19de eeuw aangepaste voorgevels.

Begijnenhuizen

Begijnhof 28-29 (Turnhout)
Begane grond met muurankers en sporen van korfbogige ontlastingsbogen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.

Begijnenhuizen

Begijnhof 34-37, 38 (Turnhout)
Reeks van vijf, hogere enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Begijnenhuizen

Begijnhof 49-52, 55 (Turnhout)
Enkelhuizen van vier of drie traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk zadeldak; aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw doch duidelijk met oudere kernen.

Begijnenhuizen

Begijnhof 59-62 (Turnhout)
Reeks van vier neogotisch getinte huizen, opgetrokken circa 1900, vermoedelijk naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.

Begijnenhuizen

Begijnhof 69, 72 (Turnhout)
Dubbelhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, wellicht vernieuwd in de loop van de 18de eeuw.

Begijnenhuizen

Begijnhof 70-71, 73-78 (Turnhout)
Enkel- en dubbelhuizen van twee, drie of vier traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, later verhoogd en aangepast.

Begijnenhuizen

Begijnhof 79-82 (Turnhout)
Op de rooilijn achteruitwijkende begijnhofhuisjes met voortuin, in 1981-1983 gerenoveerd onder leiding van architect E. Wauters.

Begijnhofkerk

Begijnhof 57 (Turnhout)
Begijnhofkerk van circa 1665, toegewijd aan het Heilig Kruis en gelegen in het westelijk deel van het begijnhof.

Begijnhofmuseum

Begijnhof 56 (Turnhout)
Voormalig woonhuis van de pastoor van het begijnhof Joannes Mermans, in kern, 17de-eeuws complex met voorhuis, binnenkoer, achterhuis en bijgebouwen.

Binnenkoer met washuis en hostiebakkerij

Begijnhof (Turnhout)
Gekasseide binnenkoer, aan straatzijde afgesloten met bakstenen muur in Lodewijk XV-stijl uit de 18de eeuw.

Calvarie-monument

Halfcirkelvormig, beraapt en grijsgeschilderd monumentje, overluifeld met glas en metaal, met uitbouw onder zinken zadeldakje, opgericht in 1786.

Drie begijnenhuizen

Begijnhof 64-65, 66 (Turnhout)
Drie enkelhuisjes van twee traveeën en twee bouwlagen, 65 en 66 in spiegelbeeld, samen onder doorlopend zadeldak.

Heilige Barbara en Heilige Odrada

Begijnhof 53-54 (Turnhout)
Respectievelijk enkel- en dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 17de eeuw.

Heilige Rosalia, Heilige Gertrudis en Heilige Catharina

Begijnhof 40-41, 42 (Turnhout)
Twee enkelhuizen en één dubbelhuis van twee of drie traveeën en twee bouwlagen, uit de tweede helft van de 17de eeuw.

Hoekhuis

Begijnhof 68 (Turnhout)
Hoekhuisje van twee en drie traveeën, aangepast in de 19de eeuw doch oude littekens verwijzen naar de 17de-eeuwse kern.

Infirmerie

Begijnhof 67 (Turnhout)
Hoekhuis van drie en negen traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, opgetrokken in 1614, ommuurde tuin aan de noordzijde.

Kapel van het Heilig Aanschijn

Begijnhof 43 (Turnhout)
Neoclassicistische bakstenen kapel van 1885-1887 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.

Kruisberg

Kruisberg, gelegen op de plaats van de eerste begijnhofkerk.

Lourdesgrot van 1876

Kunstmatige rotsformatie naar ontwerp van Frans Loyens, afgesloten met verzinkt ijzeren hek.

Ouderlingentehuis

Bakstenen muur van elf traveeën, daarnaast, overblijfsel van het vroegere tehuis voor ouderlingen- en wezen, opgetrokken in 1854-1856 naar ontwerp van architect E. Gife.

Poortgebouw

Begijnhof 1-2, 83-84 (Turnhout)
Vroeg-classicistisch, rechthoekig bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder licht hellend leien schilddak, opgetrokken in 1700.

Sint-Annaconvent

Begijnhof 39 (Turnhout)
Onderkelderd dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw.

Sint-Jozefconvent

Begijnhof 45-46, 47 (Turnhout)
Dubbelhuis, samen met nummer 46 en 47 onder vernieuwd dak; wellicht met 17de-eeuwse kern, doch sterk aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw.

Twee begijnenhuisjes

Begijnhof 6-7 (Turnhout)
Enkel- en dubbelhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw; aansluitend bijgebouwtje.

Twee begijnenhuizen

Begijnhof 31-32 (Turnhout)
Heden dubbel- en enkelhuisje, respectievelijk van drie en twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder gemeenschappelijk zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw.

Woonhuis

Begijnhof 44 (Turnhout)
Woonhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen, de twee linker traveeën bevinden zich achter het koor van de aanpalende kapel, 17de-eeuwse kern.