Vastgesteld varend erfgoed

Zeiljacht Williwaw

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

Het stalen zeiljacht Williwaw werd in 1968-1970 gebouwd op de scheepswerf Michot in Thuin. De Williwaw werd door Louis Van de Wiele getekend in opdracht van Willy de Roos (1923-2008). Schipper Willy de Roos ondernam met de Williwaw drie wereldreizen. Hij schreef boeken over zijn wereldreizen en gaf ook wereldwijd lezingen.

industrieel-archeologische waarde

Vanwege de uitzonderlijke architectuur van het schip, naar ontwerp van de gerenommeerde zeiler en selfmade scheepsarchitect Louis Van de Wiele uit Kortrijk. Vanwege het geven van een getrouw beeld van het zeilen en de daarvoor gebruikte materialen en technieken. Vanwege de bouw in één van de (intussen verdwenen) binnenvaartscheepswerven aan de Samber in Thuin.

wetenschappelijke waarde

Vanwege de bijdrage die het schip en de schipper leverden over de kennis van het zeilen, de vaarroutes in weinig gekende vaargebieden en de aandacht die het trok voor ecologische vraagstukken.

sociaal-culturele waarde

Vanwege de rol die het schip speelt als ambassadeur voor de haven van Antwerpen en voor Vlaanderen en België in het algemeen.

Williwaw

Antwerpen (Antwerpen)
De Williwaw is een kitsjacht dat gebouwd werd op de scheepswerf Michot in Thuin naar een ontwerp van Louis Van de Wiele. Schipper Willy de Roos ondernam met de Williwaw drie wereldreizen.

Andere relaties

Is gerelateerd aan