Vastgesteld varend erfgoed

Hoogaarsjacht Den Oeschaert

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

Den Oeschaert is een stalen hoogaarsjacht gebouwd in 1966. Het is een representatief en authentiek voorbeeld van een traditionele visie op de bouw van plezierjachten na de Tweede Wereldoorlog gebaseerd op de hoogaars. Dit is een kleiner scheepstype gebouwd voor de visvangst op het Scheldebekken en gebruikt in Vlaanderen.

wetenschappelijke waarde

Als representatief en uniek voorbeeld van het scheepstype hoogaars onder andere gekenmerkt door de gestrekte boeg en de sterk geronde achtersteven; door het hernemen van een ouder type van romp, tuigage en zeilplan vanwege de degelijke vaarkwaliteiten van het historische scheepstype.

Den Oeschaert

Lokeren (Oost-Vlaanderen)