Erfgoedlandschap

Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter' bij gewestelijk RUP 'Landbouw-, natuur- en bosgebieden Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden'.

Is de omvattende aanduiding van

Kasteel Fonteyn

Hilstraat 18-20 (Tremelo)
Neotraditionele villa uit de jaren 1920 naar ontwerp van architect Jozef Fonteyn, als wederopbouw van een laat 19de-eeuwse eclectische villa en met behoud van de laat 19de-eeuwse dienstgebouwen.

Park van het Kasteel Fonteyn

Neotraditioneel landhuis met bijgebouwen, heropgebouwd circa 1920 na brand eclectische kasteelvilla, waarvan enkel laat 19de-eeuwse dienstgebouwen en tuinpaviljoen behouden bleven; landhuis in bebost landschappelijk park rond een oude turfkuil (samen 4,5 hectare); grote vijver bedekt met waterlelie en gele plomp; aantrekkelijke site met hoge natuurwaarde.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Aarschot, Gelrode (Aarschot), Betekom (Begijnendijk), Rotselaar, Werchter (Rotselaar), Tremelo (Tremelo)
De Demervallei van Aarschot tot Werchter is een belangrijk open ruimtegebied van Vlaanderen. Binnen de vallei zijn vele kleine reliëfverschillen die gevormd zijn in de historische riviervallei. Ook zijn er verschillende zandige opduikingen waar reeds in de steentijd bewoning was en waar op enkele plaatsen hoeves en later kastelen zich op vestigden: hoeve Nieuwland, Kasteel Nieuwland, Kasteel van Rivieren, Rega’s hof en het Bruggenhof. Ten zuiden van de vallei liggen enkele Diestiaanheuvels.