Erfgoedlandschap

Poelberg - Meikensbossen

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Poelberg-Meikensbossen' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Poelberg' bij gewestelijk RUP 'Poelberg en Meikensbossen'.

Is de aanduiding van

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In de ankerplaats komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.

Is de omvattende aanduiding van

Annakapel

Tieltseweg (Dentergem)
"Annakapel" in de volksmond ook "Koortskapel" of "Kutskapel" genoemd. Gelegen aan de rand van het Hoenderveld. Volgens de overlevering de plaats waar men van de koorts kon genezen en waar de Heilige Anna enkele mirakelen zou hebben verricht. Nieuw gemetselde witbeschilderde, bakstenen kapel met driezijdige apsis onder leien zadeldak.

Boswachtershoeve bij het Vijverbos

Katteknok 12 (Dentergem)
Kleine hoeve van boswachter uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouwen in L-vorm rond erf geschikt. Aan de noordzijde, bakstenen woonhuis onder zadeldak, plint van geteerde bakstenen. Centrale voordeur met bovenlicht. Bewaard gebleven schrijnwerk, vernieuwde vensterluiken. Op de westzijde van het erf, bakoven. Recente schuurtjes tegen de zijgevels van het woonhuis.

Dorpswoningen uit de 18de eeuw

Meikestraat 11 (Tielt)
Voormalige 18de-eeuwse eenlaagswoningen.  Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt haaks op de weg een klein volume weergegeven, dat circa 1830 uit één woning bestaat. In 1842 wordt het huisje in opdracht van landbouwer Ignatius Vandenberghe vergroot en in twee woningen opgesplitst.

Goed te Karels

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijke hoek Sint-Apolloniakapel. Imposante hoevegebouwen in U-vorm omheen het erf. Toegang gemarkeerd door ijzeren hek. Restant van omgrachting of poel aan zuidwestzijde. Ten oosten van het erf, eenlagig woonhuis (1847) van zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden van het erf, stalvleugel gedateerd "1882". Ten zuiden parallel imposant schuurvolume, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dwarsschuur met geïntegreerd wagenhuis. Ten zuidwesten van het erf half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang, afgesloten door traliehek. Ten zuidoosten, deels begroeide rotskapel met nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

Putterijstraat 2 (Tielt)
Hoeve in oorsprong opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw zie dieper gelegen parallelle hoevegebouwen op smal perceel weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Lange oprit naar erf. Ten noorden, éénlagig woonhuis onder pannen zadeldak. Ten westen, haakse bakstenen schuurstalvleugel met poort; tweedelige staldeuren en -vensters; laaddeur in zuidzijgevel. Recentere bijgebouwtjes.

Goed te Karelsstraat 12 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noorden van het omhaagde erf, verankerd eenlagig woonhuis onder zadeldak, met ten noorden klein haaks bakstenen stalletje.

Putterijstraat 42 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Toegangspad in betontegels; aan westzijde ijzeren hek. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Aangebouwde beglaasde serre. Aan westzijde, parallelle 19de-eeuwse schuur- en stalvleugel.

Wakkensesteenweg 18A (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met lange erfoprit vanaf de steenweg en tweede beboomde toegang vanaf de Bergstraat. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw.

Hoeve Gruuthuse

Wakkensesteenweg 16 (Tielt)
Toegang via recentere witgekalkte bakstenen pijlers met pannen zadeldakje en nieuw ijzeren hek. Ten noorden van het erf met losse verharding, woonhuis met oude kern. Eénlaagse verankerde witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak met klokkenstoeltje. Woonhuis van acht traveeën met getoogde muuropeningen voorzien van luiken.

Katteknok 14 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een lange geasfalteerde oprit geflankeerd door populieren. De site staat vermoedelijk op de Ferrariskaart (1770-1778). Boerenhuis onder pannen zadeldak, grondig vernieuwd, onder meer met nieuw gevelparement en muuropeningen. Rechts van de oprit staat een tweeledig bakhuis in rode, verankerde baksteen, onder pannen zadeldaken. Links ervan een aardappelkelder. Links van het erf een 19de-eeuwse dwarsschuur met wagenhuis. Poel links van de oprit.

Woestijnbosstraat 4 (Tielt)
Hoeve gelegen recht tegenover de Poelbergmolen. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1893-1894 worden het woonhuis uitgebreid aan de westzijde en de schuur- en stalvleugel vergroot. Toegang tot het onverharde, grotendeels omhaagde erf via ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers met geprofileerde lijst en piramidale bekroning; rechterpijler met segmentboogkapelletje. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Op het erf eveneens maalderij en aardappelkelder.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood

Putterijstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood, gebouwd in 1885 (jaartalsteen achtergevel) aan de grens tussen Tielt en Dentergem, links van de erftoegang van de gerenoveerde hoeve nummer 44. Gerestaureerd in begin jaren 2000. Sobere bakstenen kapel onder zadeldak. Fraai ijzeren topkruis.

Klooster De Hoop met wijk- of Poelbergschooltje

Poelberg 1, 1A (Tielt)
Voormalig klooster "De Hoop" met wijk- of Poelbergschooltje, opgericht in 1882 op de top van de Poelbergheuvel. U-vormig complex in sobere neogotische en traditionele stijl, met voormalig kloosterhuis aan zuidzijde en aanpalende voormalige klasvleugels omheen de speelplaats. Aan de straat, laag omhaagd ondiepe voortuin en stoepje. IJzeren toegangshekjes tussen natuurstenen pijlers in neogotische vormgeving.

Langgestrekte hoeve

Dentergemstraat 13 (Tielt)
Hoevetje van het langgeveltype volgens kadaster opgetrokken in 1884 met losstaand bijgebouwtje aan de zuidzijde. Eenlaags verankerd bakstenen volume onder zadeldak; gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen onder strek. Vernieuwd schrijnwerk. Nieuwe deur onder rechte latei.

Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

Poelberg (Tielt)
Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, gelegen op de heuvel van de Poelberg aan de zuidzijde van het voormalige klooster "De Hoop" met het Poelbergschooltje. Opgericht in 1938 (jaartalsteen in muur) op initiatief van de Zusters van het Geloof, meer bepaald door zuster Clothilde Verstraete, die hiervoor grond van de moestuin bij hun klooster ter beschikking stelt. Ontwerp en uitvoering door Maurice Neirinck, toenmalig schepen van Tielt (signering muur). Groots opgevatte Lourdesgrot, hoger gelegen dan de straat. Omhaagd parkje met losse verharding, afgescheiden van de straat door muren in breuksteen met ijzeren hek. Toegankelijk via dubbele trap in breuksteen en dito hekpijlers. Ommegang bestaande uit zeven open kapelletjes waarvan muren in granietbreuksteen.

Mankemerriehoeve

Mankemerriestraat 7 (Tielt)
Mankemerriehoeve, historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door linden en met rechts rondbogig getralied pijlerkapelletje met witgeschilderde omlijsting, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.

Onze-Lieve-Vrouwkapel van Altijddurende Bijstand

Ankelaarstraat (Dentergem)
Witbeschilderde bakstenen kapel boven een bruine plint met vlak afgewerkt koor, zadeldak met Vlaamse pannen en smeedijzeren kruis op de nok. Voorgevel in neoclassicistische stijl.

Pijlerkapel

Bergstraat (Tielt)
Recent (circa 2005) kapelletje, opgetrokken bij de noordelijke beboomde erftoegang naar de hoeve Wakkensesteenweg nummer 18, waartoe de kapel behoort. Bakstenen kruisvormige kapel op uitlopende sokkel. Vierkante nis waarin reliëf met afbeelding van Heilige Familie.

Poelbergmolen

Woestijnbosstraat (Tielt)
De Poelbergmolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die teruggaat tot de 17de eeuw.

Ruïne van De Nieuwe Sint-Annakapel

Ruïne van De Nieuwe Sint-Annakapel, gebouwd op het Hoenderveld op een spie gelegen tussen de Tieltseweg en een landwegel, de zogenaamde "Klijtstraat". De kapel dateert van 1864 en komt er op initiatief van Adilie Eugenie Vandermeulen, zuster van de oude burgemeester Jan Francis Vandermeulen en gehuwd met Emiel-Pieter Mulle, lid van een adellijke Tieltse familie.

Schuur

Katteknok 5 (Dentergem)
Hoevesite, die afgebeeld staat op de Ferrariskaart van 1770-1778. Schuur gelegen ten zuidwesten van het erf. Witbeschilderde, verankerde baksteen onder pannen zadeldak.

Sint-Apolloniakapel

Sint-Apolloniakapel, gelegen aan de straat op de noordelijke hoek van de lange erftoegang van het Goed te Karels. In oorsprong 18de-eeuws kapelletje, waarvan het volume reeds weergegeven is op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden volledig gecementeerd bakstenen kapelletje onder zadeldak. Bekronend natuurstenen topkruisje. Vooruitspringende inkompartij onder rechte natuurstenen dorpel.

Wiershoeve

Mankemerriestraat 4-6 (Tielt)
19de-eeuwse hoeve Wiershoeve, in oorsprong één landbouwbedrijf gelegen in Den Wier, bestaande uit twee stukken land ten westen van de Dentergemstraat. De oorspronkelijke hoevegebouwen van nummer 6 werden vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Het woonhuis werd omgebouwd tot ast omstreeks 1895. Nummer 4 omvat een hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak, met een U-vormige schikking van de gebouwen rond het erf, namelijk het woonhuis, gedateerd 1895, ten noorden van het erf, en een losstaande schuur- en stalvleugel uit 1891, respectievelijk ten zuiden en oosten van het erf.