Erfgoedlandschap

Park van Brasschaat

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Park van Brasschaat' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Peerdsbos en park van Brasschaat' bij gemeentelijk RUP 'Gemeentepark Centrum'.

Is de omvattende aanduiding van

Dekenij Sint-Antonius Abtparochie

Miksebaan 3 (Brasschaat)
Laatclassicistisch dubbelhuis uit begin 19de eeuw, gelegen ten oosten van de Sint-Antoniuskerk tegenover het park van Brasschaat.

Landhuis

Hemeldreef 1A-B (Brasschaat)
Landhuis in neoclassicistische stijl gelegen bij ingang van het Park van Brasschaat, tegenover de kerk.

Park van Brasschaat met kasteel en hoeve

Azalealaan 1-5, Gemeentepark, Graaf Reusensdreef 1-2, 4, Hemelhoevedreef 1 (Brasschaat)
In het centrum, aan de zuidzijde van de kerk ligt het Park van Brasschaat met vijvers, fonteinen, aanplantingen, rozentuin, hertenpark, sportterreinen en bossen die zich uitstrekken tot aan het Peerdsbos.

Parochiekerk Sint-Antonius Abt

Bredabaan 381 (Brasschaat)
Kerk van Brasschaat-centrum gelegen op een nagenoeg driehoekig plein op splitsing van Breda- en Miksebaan.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Peerdsbos en Park van Brasschaat

Brasschaat (Brasschaat), Schoten (Schoten)
Het Peerdsbos werd voor het eerst vermeld in 1434 en maakte toen deel uit van het veel grotere domein 'Bremdonk'. In de 18de en 19de eeuw bestaat het gebied uit een complex van bos, weilanden, akkers en heide. Eind 19de begin 20ste eeuw is de bebossing sterk toegenomen. In het gebied liggen enkele hoeves. Het Kasteel van Brasschaat gaat ook terug op een hoeve, in de 18de eeuw verbouwd tot hof van plaisence en in 1872 gesloopt en vervangen door een groots kasteel en later nog omgeven door een park met bosaanplantingen, dreven, grasvelden en een vijver.